Jak jednoduše ušít roušku

Jak ušít roušku? Přehledný fotonávod

Materiál potřebný k ušití jednoduché roušky:

  • 100% bavlnu (zde je použito plátno Simona – vzor 907),
  • bavlněnou nit,
  • provázek na připevnění na uši (gumička pruženka, šíkmý proužek, nebo tepláková šňůra).

Další potřeby: 

  • šicí stroj,
  • nůžky,
  • tužku nebo krejčovskou křídu,
  • pravítko nebo krejčovský metr,
  • špendlík nebo kancelářskou sponku.

Postup šití roušky:

1. Nejprve si odměřte dostatek látky. Obvyklé rozměry látky pro jeden kus je 20 cm na šířku a 25 cm na délku. Nemusíte se ale bát pár centimetrů přidat, pokud má roušku nosit dospělý nebo nechcete šetřit látkou při skládání švů. Odměřte si rovnoměrný obdélník pravítkem a na látku ho načrtněte měkkou tužkou, nebo krejčovskou křídou (viz obrázek fáze 0).

Fáze 0 – na látku načrtněte měkkou tužkou tvar

2. Čtverec vystřihněte (fáze 1) a olemujte delší strany. Můžete to udělat několika způsoby:

  1. Látku jednou zahněte, přežehlete, zahněte podruhé (aby se okraje skryly dovnitř), opět přežehlete; zašpendlete tento okraj nebo upevněte kancelářskými sponkami na papír a poté po celé délce přejeďte šicím strojem. 
  2. Látku jednou zahněte, připevněte požadovanou šířku švu sponkami na papír a jemně nastehujte buď ručně jehlou a nití (aby látka držela přeložená), nebo šicím strojem. Látku pak přehněte ještě jednou, znovu zasponkujte a ušijte už pevný šev po celé délce. 
  3. Nejjednodušší varianta pro ty, které nebaví neustálé překládání švů a stehování: okraje látek přeložte nadvakrát, nehtem přejeďte po hranách a přešijte po celé délce. Tato varianta je nejrychlejší, je ale nutné mít pevnou ruku a cit pro rovné čáry v oku.
Fáze 1 – vystřihněte čtverec

3. Poté olemujte kratší strany a zároveň je třeba vyrobit tunel na provázek (fáze 2). Opět máte dvě varianty:

  1. Tunel velmi opatrně ušijete už s provázkem.
  2. Tunel ušijete samostatně a provázek za pomocí zavíracího špendlíku provléknete naskrz.
Fáze 2 – vyrobte tunel na provázek

Na obrázku “fáze 3” vidíte roušku ušitou způsobem 3b. I v tomto případě je možné zapošít látku po prvním přehnutí (viz bod 2b) a poté vytvořit šev přes vložený provázek. Při tom si dávejte pozor na to, aby byl provázek pohyblivý. Na obrázku vidíte roušku, jejíž provázek je vložen v jednom kuse. Je tak možné mít roušku pověšenou kolem krku, když si horní část odvážete. Je ale možné vložit dva kratší provázky a vyrobit zavazování na zadní straně hlavy, případně provázky nebo gumičky zavázat tak, aby bylo možné je založit za uši.

Fáze 3 – rouška s provázkem

4. Roušku před nasazením na provázku mírně nakrčte, vznikne tak kapsa, která vytváří okolo úst kryté místo. S touto rouškou jste plně chráněni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *