Jak ušít pytlíček na dárky

Jak ušít pytlíček na dárky? Vánoce ekologicky

Vánoční nebo mikulášské dárky v neekologickém papíru jsou pasé. Dnes frčí pytlíčky, které krásně vypadají, nemačkají se a lze je použít opakovaně, a to nejen na dárky. Jdeme na to! Je to jednoduché.

Materiál potřebný pro ušití pytlíčku na dárky:

  • dekorační látka s vánočním motivem či jiným zimním designem. Možností je také plátno
  • provázek: rustikální (lněný nebo bavlněný), případně atlasová stuha

Další potřeby:

  • šicí stroj
  • nit
  • nůžky
  • žehlička
  • zavírací špendlík
  • špendlíky

Jak ušít pytlík na dárky? Krok za krokem

1. Vystřihněte čtverec či obdélník látky podle vaší potřeby. Je jednodušší vystřihnout větší část látky a přeložit napůl, ušetříte si tím práci. Pro  potřeby mikulášské nadílky stačí vystřihnout látku o velikosti papíru formátu A3. Pro větší dárek můžete vystřihnout látku o velikosti papíru formátu A2.

Nastříhaná látka
Nastříhaná látka

2. Jak bylo uvedeno, přeložte látku napůl. Nyní je potřeba založit horní šev. Založte okraj nadvakrát, aby byl okraj látky schovaný vevnitř. Pomoci si můžete špendlíky a žehličkou. Pokud chcete protahovat okrajem provázek či mašli, ušijte okraj širší.

3. Přeložte látku tak, aby byla potištěnou stranou ven. Na šicím stroji prošijte přeloženou látku po obvodu – do písmene L, přeloženou stranu prošívat nemusíte. Šijte opravdu blízko k okraji látky.

Lemování pytlíčku na dárky
Lemování pytlíčku na dárky

4. Obraťte pytlík naruby, potištěnou stranou dovnitř. Prstem narovnejte látku ve všech rozích, vzniklý pytlíček můžete přežehlit, abyste zabránili nerovnostem.

5. Stejným způsobem přešijte pytlíček i po rubové straně. Šijte trochu dál od okraje (asi 1 cm). Díky tomu vám vznikl krásný skrytý šev. Pokud jste zachovali vzdálenosti od okraje, měli byste po obrácení látky lícem ven mít pytlíček s krásnými švy.

6. Pokud jste si ušili tunýlek na okrajích, provlékněte za pomoci zavíracího špendlíku provázek nebo mašli, kterou stáhnete otvor po vložení dárku. Velice hezky ale vypadá zavázání mašle okolo okraje naplněného pytlíčku. Pokud nemáte mašli, můžete použít utržený kousek zbylé látky.

Jak ušít pytlík na dárky
Jak ušít pytlík na dárky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *