Jak ušít obal na knihu

Jak ušít obal na knihu? Chraňte svůj milovaný příběh

Zvykli jsme si v metru nebo v autobuse koukat výhradně do telefonů, avšak spousta lidí si s sebou stále bere knihy. Takové cestování pak vyžaduje obal na knihu, díky kterému se nejenom obal knihy nezašpiní, ale také titul pak zůstane sympaticky záhadný. Jak si takový obal ušít vám ukážeme v následujícím článku. 

Obal můžeme ušít z pevné dekorační látky, která bývá hezky vzorovaná a poměrně slušně knihu ochrání. Pokud takovou nemáte, stačí obyčejná bavlna. Pro větší ochranu knihy můžete ušít obal dvojitý. Pak nevadí, když použijete látku tenčí.

Jaké existují látkové obaly na knihy?

Zpravidla rozdělujeme dva typy obalů:

  • pevný obal s pevnými klopami, do kterých je možné vložit jen knihu přesně o daných rozměrech,
  • rostoucí obal na knihu, u kterého je jedna klopa posuvná, upevnitelná k desce na gumičku. Do takového obalu je možné vložit knihu jakékoli šíře. Výšku upravovat nelze, je nutné knihu přesně vyměřit případně obal lehce zapošít, je-li větší. 

Nutno dodat, že se u knih opakuje několik málo formátů, takže si můžete vyrobit obal unifikované velikosti na více druhů knih (co se výšky týče). 

Materiál potřebný pro ušití obalu na knihu

Dekorační nebo bavlněná látka dle vlastního vkusu

Další potřeby

  • šicí stroj
  • nůžky
  • entlovací nůžky
  • špendlíky
  • stuha jako záložka (nepovinné)
  • gumička v případě šití rostoucího obalu (nepovinné)

Návod jak ušít obal na knihu

  1. Změřte knihu. Změřte délku i šířku obálky knihy. K šířce obalu (tedy výšce knihy) přičtěte cca 4 cm na lemy. K délce obálky přičtěte přibližně 10 cm kvůli klopám, do kterých se bude kniha zakládat. Například kniha vysoká 20 cm, široká 15 cm a tlustá 3 cm bude potřebovat obdélník látky o rozměrech 24 × 43 cm. 
  2. Pro dvouvrstvý obal budete potřebovat dva stejné obdélníky látky. Dle výše naměřených rozměrů vystřihněte dva obdélníky, přiložte je lícem k sobě a sešpendlete.
  3. Obdélníky přešijte kolem dokola, nezapomeňte vynechat asi 5 cm mezeru jako otvor na obrácení. Začistěte okraje, ideálně entlovacími nůžkami, zastříhněte rohy látky a obraťte výtvor lícem ven.
  4. Narovnejte rohy a švy, přežehlete obal, a to tak, abyste lemy u otvoru založili stejně, jako u zbytku dílka.
  5. Zašijte otvor. Můžete použít matracový steh, který není na výsledném produktu vidět. je-li otvor  blíže středu obalu, můžete do něj všít stuhu jako záložku. 
  6. Na obdélník položte knihu a založte klopy za její desky. Knihu zavřete. Srovnejte obal tak, aby dobře seděl. Okraje klop zajistěte špendlíky. Pak můžete knihu vyndat.
  7. V míře, jakou jste naměřili na knize, sešijte okraje klop. Obal je hotov.

TIP! Chcete-li mít rostoucí, univerzálnější obal, namísto zašití druhé klopy na druhou stranu obalu našijte gumičku. Ta se pak navlékne na zadní stranu obálky a vznikne posuvná klopa.

Foto: Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *